Η παθητική αντίσταση δεν πρόκειται να σας βοηθήσει εν προκειμένω. Όσο και αν προσπαθήσετε, ο μικρός Γκάντι είναι τόσο χαριτωμένος, που θα αναγκαστείτε να τον αποκτήσετε. Αν και το ύψος του φτάνει μόλις τα 28 εκατοστά, αποδίδονται πλήρως το ηθικό ανάστημα και το πνευματικό ύψος του πρωτοτύπου. Τυλιγμένος στο ταπεινό του ένδυμα, με τα σανδάλια και τα χαρακτηριστικά γυαλιά του, ο Μαχάτμα Γκάντι είναι πανέτοιμος να αγωνιστεί εναντίον της καταπίεσης και της αδικίας οπουδήποτε: στο Punjab της Ινδίας ή στην παιδική χαρά – δεν έχει σημασία… Namaste!
Πάνινη κούκλα, από τη σειρά "Μικροί Διανοούμενοι" της Unemployed Philosophers Guild.
Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (1869 – 1948)
Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Θεωρείται η ψυχή του κινήματος για την αποδέσμευση της χώρας του από τη βρετανική κυριαρχία και ο εισηγητής της μεθόδου της παθητικής, μη βίαιης αντίστασης έναντι των κατακτητών. Η διδασκαλία και ο ασκητικός βίος του τον κατέστησαν ένα από τα σύμβολα του παγκόσμιου ειρηνευτικού κινήματος του 20ου αιώνα.
Η προσωνυμία “Μαχάτμα”, που σημαίνει στα σανσκριτικά “Μεγάλη Ψυχή”, του αποδόθηκε πιθανότατα από τον νομπελίστα ινδό ποιητή Ταγκόρ. Φυσικά, δολοφονήθηκε το 1948 στο Νέο Δελχί, από έναν εθνικιστή συμπατριώτη του, ονόματι Γκόντσε.
Έχει πει:
• «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς»
• «Κανείς δεν πρόκειται να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου»
• «Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις»
• «Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο, και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα»